enquete
 
Bekkema
 
warrenhove
 
damhus
 
bewegingscentrum
 
abd pluskrant banner
 
humanitas
 
museumdr8888
 
smelneserfskip
 
meldij
 
rebbers
 
Uitinmedia

 Lindeboom

 

nieuwsbrief sunenz

de laweiTijdens de herfstvakantie hoeft niemand zich te vervelen, want er is van 22 t/m 29 oktober van alles te zien en te beleven in De Lawei. Extra bijzonder deze editie is de Griezeldag op vrijdag 27 oktober. Naast de mooiste voorstellingen en films, zoals Dikkertje Dap of Woezel & Pip, zijn er deze herfstvakantie leuke workshops.

Voorafgaand aan de voorstellingen en films kan er natuurlijk weer volop geknutseld worden. Bovendien kan iedereen van 6 t/m 17 jaar de vetste dansmoves leren bij drie dagen lang Dance Camp, inclusief een eindvoorstelling voor familie en vrienden!

Meer informatie en kaarten via www.lawei.nl.

 

bieb drachtenZondag 22 oktober, aanvang 14.30 uur, geeft de Drachtster blogger Liset van der Stoep, van de succesvolle blog www.beautydagboek.com, een  workshop Bloggen en Vloggen in Bibliotheek Drachten. Deelnemers leren alles over het opzetten van een blog, het maken van YouTube video’s, productfotografie en het schrijven van vlotte blogteksten.

Liset vertelt over hoe zij haar blog Beautydagboek is gestart, geeft waardevolle tips als je wilt beginnen met bloggen en/of vloggen en hoe je hier iets mee kunt verdienen.

Je kunt tijdens deze workshop kiezen uit twee onderdelen; Bloggen en Vloggen. Bij de sessie Bloggen gaan bedenk je een naam voor je (toekomstige) blog, oefenen je met het schrijven van een pakkende blogpost en leer je hoe je mooie foto’s voor je blog kunt maken.

Bij de sessie Vloggen denk je na over welk onderwerp jij filmpjes wilt gaan maken. Je gaat oefenen met het maken van een video en krijgt tips hoe je dit het beste aan kunt pakken. Met een beetje geluk heb je aan het einde van de workshop je allereerste video gemaakt!

De blogworkshop is bedoeld voor iedereen vanaf 12 jaar.

Kosten bibliotheekleden: € 8.00 / Kosten niet-leden: € 10.00

.

sunenzHoe is het met uw gezondheid gesteld?

Donderdag 26 oktober van 13.30-17.00 uur wordt in Sûnenz, Burg Wuiteweg 140b Drachten, weer een Sûnmarkt georganiseerd. 

Onder het motto ‘meten is weten’ wordt op de markt de mogelijkheid geboden om verschillende gezondheidstests te doen. Laat bijv. uw knijpkracht of uw vetpercentage meten. Hoe is het gesteld met uw geheugen? Wilt u meer informatie over thuiszorg, casemanagement of wilt u ook graag 'ontzorgd verhuizen'? Op de Sûnmarkt staan de partners van Sûnenz voor u klaar met verschillende gezondheidstests en beantwoorden uiteraard graag al uw vragen. Beleef ook de wereld van virtual reality! Vanuit uw stoel stapt u zo de natuur in of maakt u een stadswandeling door Leeuwarden.

De metingen zijn bedoeld om gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen. Indien nodig zet de Sûnenz-partner een behandeling in. Ook doorverwijzing naar een andere samenwerkingspartner of de huisarts behoort tot de mogelijkheden.

Gezondheidspaspoort

Alle bezoekers ontvangen bij aankomst op de markt een gezondheidspaspoort. Op dit paspoort kunnen de metingen worden bijgehouden. Heeft u bij een vorige Sûnmarkt al een gezondheidspaspoort ontvangen? Neem deze dan mee en vergelijk uw uitkomsten! Op de markt is voor jong en oud genoeg te beleven; iedereen is van harte Wolkom!

De Vrienden van de Tropische kas kijken we terug op een geslaagde Appeldag. Een jaarlijkse beleving dag die sinds 2009 door ons wordt georganiseerd. De Appeldag is ontstaan na de aanplant van de fruitboomgaard bij het Gemeentehuis.

De appel stond zaterdag centraal: bezoekers konden appelsap kopen dat vers geperst werd met een appelpers, je kon zijn eigen fruitboom door pomologen laten determineren, er werd een boomgaard-rondleiding gegeven en een mini-workshop Didgeridoo spelen. In de kas kon je een appeltaartje met koffie nuttigen en op de streekmarkt diverse producten kopen. Voor de kinderen was er een knutselactiviteit met appels en herfstbloemen. Ondanks de regen was het een fijne dag.

Deze afsluitende activiteit rondt het seizoen voor de tropische kas weer af, wij willen graag alle vrijwilligers bedanken voor hun fantastische inzet wat groenonderhoud betreft, en de gastvrouwen die ieder weekend de bezoekers in de kas welkom heten. Lijkt het u ook leuk om ons te helpen bij onze activiteiten stuur een mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. 28 September hebben we onze opruim-dag, komt u helpen? Vele handen maken licht werk.

De Gemeente Smallingerland organiseert dinsdag 31 oktober a.s. een rijvaardigheidsdag voor 50-plussers. Als locatie is het Verkeerseducatiecentrum (VEC) aan De Knobben 100 te Drachten. De organisatie is in handen van de gemeente Smallingerland, het ROF en de Stichting Bevordering Verkeerseducatie (SBV).

De rijvaardigheidsdag kan gezien worden als een bijspijkercursus. De nieuwe verkeerssituaties- en regels worden doorgenomen en er wordt een praktijkrit gereden. Er zitten geen gevolgen voor uw rijbewijs aan vast. Rijvaardigheidsdagen worden rondom in Fryslân georganiseerd, maar heel bijzonder is dat u ditmaal ook een korte training op de slipbaan mag doen.

Dankzij financiële bijdragen van de gemeente en het ROF kost deelname aan de rijvaardigheidsdag slechts € 12,50 per persoon. Opgave kan vanaf nu via het onderstaande adres. Let wel: Voor zowel de ochtendtraining (8.45-12.00 uur) als de middagtraining (12.45-16.00 uur) zijn maximaal 30 plaatsen beschikbaar.

U kunt zich tot uiterlijk 13 oktober a.s. opgeven bij Mevr. J. Stockmann van de gemeente Smallingerland, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0512-581234

Bij opgave graag naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum doorgeven.

Thema: Omgaan met angstcentrum jeugd en gezin

Het Papa Mama Café in Drachten is terug van weggeweest. Op woensdag 18 oktober zijn ouders en verzorgers van kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 4 jaar van harte welkom. Er is oppas in dezelfde ruimte aanwezig om de kleintjes te vermaken. De ouders hebben hierdoor de handen (een beetje) vrij om andere ouders te ontmoeten onder het genot van een gratis kopje koffie of thee. Het Papa Mama Café is gratis van 10.00 tot 11.30 uur in Bibliotheek Drachten, Museumplein 1. Aanmelden is niet nodig. Kijk voor meer informatie op www.cjgsmallingerland.nl.

Thema 'Omgaan met angst'
Woensdag 18 oktober is Brenda Bekkema de gastvrouw. Zij is pedagoge bij het Centrum voor Jeugd en Gezin Smallingerland en helpt de ouders bij vragen over alles wat met opvoeden en opgroeien  te maken heeft.  Ze besteedt extra aandacht aan het onderwerp 'Omgaan met angst'. Zoals verlatingsangst bij jonge kinderen, bang om alleen of in het donker te slapen, angst om naar de wc te gaan of bijvoorbeeld de angst van ouders dat je kind iets overkomt.

Dinsdag 17 oktober ontvangt de SLAS Karin Amatmoekrim

Als Karin Amatmoekrim 11 jaar is hoort zij dat haar echte vader in Suriname woont. Op 22-jarige leeftijd ontmoet zij hem. In de daarop volgende jaren reist zij meerdere keren naar Suriname.

Zij leert vader beter kennen en ontmoet familie en mensen die over hem vertellen. Tot haar verbazing heeft zij een grote kring van halfbroers en – zusters.

Na alle verhalen en een vraaggesprek besluit zij een boek over hem te schrijven.

In: Tenzij de vader, vertelt Karin Amatmoekrim over de zoektocht van een kind naar een vader. Beiden komen al tastend, vol confrontatie, tot een relatie die vermengd is met gevoelens van spijt.

De Holdert, te Drachten Aanvang: 19.45 uur. Toegangsprijs twaalf euro; acht euro voor donateurs; vijf euro voor studenten.

Reserveren: www.slas.nl   Info: www.slas.nl